perjantai 20. syyskuuta 2013

Kokeilussa mantelimaito

Nyt taisi jäädä perusmaito pois multa ainakin osittain pois käytöstä, meinaan onnistuin ensimmäistä kertaa tekemään mantelimaitoa. Lukaisin jo joskus puolisen vuotta sitten jostain blogista kuinka mantelimaitoa tehdään ja silloin kiinnostuin aiheesta. Asia kuitenkin jäi hautumaan ja unholaankin pääsi tässä välissä. Nyt sitten uuden työpaikan myötä asia nousi taas pinnalle. Lueskelin monesta blogista erilaisia ohjeita ja katsoin määriä. Itse tein tällaisella suhteella

Mantelimaito

1dl kuorittuja manteleita (n.65g)
4dl vettä
ripaus merisuolaa

Liota manteleita minimissään 8h (esim yön yli) reilussa vedessä. Liotuksen jälkeen huuhtele hyvin ja kaada blenderiin. Lisää myös vesi ja ripaus suolaa. Hurisuttele pari minuuttia maksimiteholla. Siivilöi tiheällä siivililällä maito astiaan, puristele siivilään jäävä sakka hyvin, ja keksi ylijäävälle mantelimuhjulle jotain hauskaa käyttöä. Jääkaapissa tiiviissä astiassa säilytettynä mantelimaito säilyy n. 5 vuorokautta. Ravista ennen käyttöä, sillä maito hieman erottuu.

Veden määrää voi säädellä sen mukaan miten paksua/löysää maitoa haluaa. Halutessaan maitoa voi maustaa myös esimerkiksi vaniljalla. Aamukahviin mantelimaito antaa pienen pähkinäisen maun.

Mulla menee ostoslistalle nyt lasipullot, jonne tuota maitoa saisi säilöttyä. Nyt kun on pelkässä lasisessa purkissa säilössä jääkaapissa. Hinnaksi tuolle n. 4dl määrälle tulee 1.63e, jos mantelien kilohinta on 25e/kg. Kannattaa kuitenkin koittaa bongailla mahdollisia tarjouksia. Kaupassa litran mantelimaitotölkki maksaa n. 3,2e. Säästöä sinänsä ei siis tule, mutta ainesosaluettelo lyhenee. Lisäksi tätä saa myös pienemmän määrän kerralla, kaupan maito kun ei sekään säily 5 päivää kauempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti